Skip to content
Om Protab
Det började med två unga maskintekniker

Det började 1988 i den lilla byn Slipstensjön i Västerbotten, Jan Hörnberg och Sören Häggström hyr en verkstadslokal och köper en toppmodern CNC-svarv med robot. De satsar allt på att etablera sig som tillverkare av högkvalitativa maskindetaljer. Främst levererar de till stora skogsmaskinstillverkare.

1992 byggde Protab en egen industrilokal på 300 m2 och året därpå anställdes den förste medarbetaren. Tre år senare var man 16 anställda och hade investerat i en stor maskinpark.

1996 utsågs företaget till ”Årets Gnosjöare” av Föreningsbanken och tidningen Land. Protabs finmekaniska detaljer och produktionslösningar numera på välkända maskiner och tillbehör runt om i världen.

2004 köptes ett mindre företag i Vindeln upp och all verksamhet flyttades till dit. Sedan följde flera spännande år med ytterligare expansion samt certifiering av ledningssystem för kvalitet, miljö och arbetsmiljö. Protab noterades på Dagens Industris Gasell-lista två år i rad.

2014 bildade Protab och fyra medarbetare vid Sulzer Pump Solutions i Nordmaling ett nytt bolag, Protab i Nordmaling. Verksamheten inriktas på skärande bearbetning för industrin. Ett 15-tal arbetstillfällen skapas. Inledningsvis är Sulzer den stora kunden för Protab i Nordmaling men fokus på försäljning och intensiv marknadsbearbetning breddar kundbasen. Företaget får en flygande start. Några av de största fördelarna är att vi omgående ökat produktionskapaciteten, kan korta ned leveranstider och samtidigt agera backup för varandra mellan företagens anläggningar i Nordmaling och Vindeln.

2016 Anställer Protab sin första externa VD. Jens Johansson, som tidigare jobbat i bolaget, tar över rodret för bolagen och 2018 går han även in som ägare när en större förändring i ägarstrukturen sker.

Verksamheten bedrivs idag både i Vindeln och Nordmaling. Med ett 50tal medarbetare omsätter Protab 120 miljoner och har både kunder och leverantörer över hela Europa.