Två unga, uppfinningsrika och händiga maskintekniker tog steget 1988. Idag består Protab av två dotterbolag med en omsättning på ca 100 miljoner kronor. Protab är idag en väletablerad tillverkare av bearbetade detaljer och en samarbetspartner till mer än 40 olika kunder. Flera av dem utanför Sverige.

Slutet av 1980-talet i den lilla byn Slipstensjön i Västerbotten, nio mil nordväst om Umeå. Jan Hörnberg och Sören Häggström hyr en verkstadslokal, lånar pengar och köper en toppmodern CNC-svarv med robot. De satsar allt på att etablera sig som tillverkare av högkvalitativa maskindetaljer.

Och de lyckas. Främst levererar de till stora skogsmaskinstillverkare. Trots lågkonjunkturen i början av 90-talet vågar de satsa vidare och inleder samarbeten med andra företag, bland annat Idéservice och Vimek.

Två som blev tre som blev sexton
Det började lossna på allvar och 1992 byggde Protab en egen industrilokal på 300 m2. Året därpå anställdes den förste medarbetaren. Tre år senare var man 16 anställda och hade investerat i en stor maskinpark. Det var trångt, så man byggde ut och fördubblade ytorna.

Stark underleverantör
Tunga stål- och järnämnen fraktades på den smala grusvägen till Slipstensjön för bearbetning till maskindetaljer med passning ned till my-nivå (μ). Protabs verksamhet och framgångar fick genklang i landet. 1996 utsågs företaget till ”Årets Gnosjöare” av Föreningsbanken och tidningen Land. Som underleverantör till exempelvis Cranab, Indexator, Gema Industri, Komatsu och Ålö finns Protabs finmekaniska detaljer och produktionslösningar numera på välkända maskiner och tillbehör runt om i världen.

Flytt i full fart
I början av 2000-talet var det inte längre hållbart med fortsatt expansion på en så liten ort. Protab började samarbeta med Renfors Mekaniska i Vindeln och köpte ganska snart företaget och flyttade 2004 all verksamhet till Vindeln fyra mil söderut. Där finns bättre kommunikationer, flera kunder och samarbetspartners plus en större rekryteringsbas. Hela flytten från beslut till full drift i nya lokaler tog bara två månader efter en enorm insats av medarbetarna. Sedan följde flera spännande år med ytterligare expansion samt certifiering av ledningssystem för kvalitet, miljö och arbetsmiljö. Protab noterades på Dagens Industris Gasell-lista två år i rad.

Världskrisen slog till
Så kom 2009. Även en ort som Vindeln drabbades när bank- och finanskrisen exploderade. Redan under 2008 började Protab känna av konjunkturnedgången och drog tidigt i bromsen med ett flertal trista med nödvändiga beslut. Man gick från 48 anställda till 12 och ansökte om rekonstruktion. Hundra procent av fordringsägare och leverantörer ställde upp, så i slutet av 2009 var rekonstruktionen avslutad och Protab fanns kvar på marknaden. Redan året därpå hade man en omsättning på 20 miljoner kronor och 16 medarbetare.

Nytt dotterbolag och ökad kapacitet
En annan stor milstolpe är 2014 då Protab och fyra medarbetare vid Sulzer Pump Solutions i Nordmaling bildar ett nytt bolag, Protab i Nordmaling. Verksamheten inriktas på skärande bearbetning för industrin. Ett 15-tal arbetstillfällen skapas och det långsiktiga målet är att fortsätta växa både geografiskt och personellt. Inledningsvis räknas Sulzer bli den stora kunden för Protab i Nordmaling men fokus på försäljning och intensiv marknadsbearbetning kommer att bredda kundbasen. Tack vare att Sulzers ambition är att köpa majoriteten av sin bearbetning av komponenter för länspumpar så får det nya företaget en flygande start, dessutom så kvalitetssäkras produkten genom att den befintliga kompetensen och erfarenheten tas till vara.